Är det tillåtet att skjuta pilbåge hemma i trädgården?

Ett barn skjuter med pilbåge i trädgården

Är det tillåtet att skjuta pilbåge hemma i trädgården?

Har du en pilbåge hemma så vill du såklart använda den och träna så mycket som möjligt. Det går inte att vara på bågskytteklubben hela tiden och visst hade det varit roligt att kunna gå ut i trädgården och träna lite bågskytte.

Får man skjuta med pilbåge hemma i trädgården?

Du kan skjuta med pilbåge i trädgården i stort sätt alla kommuner. Generellt är det lagligt att skjuta pilbåge i din egen trädgård, men det finns regler som du behöver känna till och förhålla dig till.

Först och främst är det nödvändigt att du är minst 18 år för att träna pilbågskytte i din trädgård. Är du under 18 år så måste du alltid ha en vuxen med dig.

Du kan söka om lov för att skjuta pilbåge i din trädgård även om du är under 18 år och det gör du då hos polisen i sådana fall. Då behöver du fortfarande underskrift av din målsman och tänk alltid på säkerheten, oavsett ålder och vana.

Muskelkraften avgörande för lov eller ej

Grundregeln är att du behöver licens och tillstånd för att avfyra ett vapen hemma i din trädgård, då kan pilbågen vara klassad som ett vapen.

Några som alltid är klassade som vapen är till exempel luftgevär, sort air-gun och paintball men det finns en stor skillnad. I alla de andra fallen så finns det energi lagrat i själva vapnet. Antingen i form av kolsyrepatroner eller luft.

Det finns det inte i en pilbåge då du bara använder muskelstyrka för att avfyra vapnet. Därför kommer du inte behöva licens för att skjuta pilbåge i trädgården.

Du behöver antagligen inte licens för de andra vapnen heller men du kan behöva tillstånd. Det är faktiskt kommunen som har en stor makt i den här frågan så kolla med din kommun för att veta vad som gäller i frågan.

Det finns många olika pilbågar

Det finns flera olika sorters pilbågar och hur ofta och till vad du ska använda den är avgörande för vilken du behöver. Ska du tävla så är det viktigt såklart för att du kommer att hamna i olika klasser beroende på vilken båge du har.

Liknande bågar tävlar emot varandra för att det ska bli så jämnt som möjligt. Ska du “bara” ha pilbågen till att träna hemma eller kanske med vänner och familj så klarar du dig med en lite enklare båge som inte behöver kosta så särskilt mycket.

En riktigt bra båge kommer att kosta dig flera tusen kronor så det kan vara bra att börja smått. Ofta köper man pilar och bågar i ett paket och sen efter det så kan du köpa till fler pilar när du har skjutit bort en del av dem.

Det är lätt hänt, särskilt när du börjar skjuta och kommer missa måltavlan. Tänk på att köpa rätt pilar till rätt modell, annars är det inte säkert att dina pilar kommer att skjutas iväg.

Säkerhet, säkerhet, säkerhet

En pilbåge är inte bara en leksak utan det kan gå riktigt illa om man inte är försiktig. Sikta aldrig på någon annan och stå alltid bakom den som skjuter.

Det spelar ingen roll hur van eller ovan du är utan man ska alltid tänka på säkerheten först och undvika risker. Tänk på att en pil kan studsa och ändra riktning dit du inte hade tänkt dig.

Särskilt vid större sammankomster med vänner och familj kan det vara extra bra att poängtera att det är potentiellt farligt med en pilbåge.

Vid sådana tillställningar så finns det allt som oftast en del alkohol och den gör som vi vet att omdömet försvagas och vi tänker inte alltid lika långt som vi hade gjort annars.

Vidare läsning:

https://www.borasbs.se/far-man-skjuta-pilbage-hemma-i-tradgarden/
https://www.teambagaropilar.se/att-skjuta-hemma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *