I vilket land är bågskytte mest populärt?

Kvinna i rosa kläder övar pilbågskytte i en skogsdunge

I vilket land är bågskytte mest populärt?

Det kortfattade svaret är att Sydkorea med största sannolikhet kan sägas vara det land där bågskytte är mest populärt. Sporten har hög status och en lång tradition i landet. Enligt World Archery, den internationella federationen för bågskytte, har Sydkorea det bästa herrlandslaget i bågskytte i hela världen. Dessutom kommer många av världens mest framgångsrika bågskyttar från just Sydkorea.

Historia

Pilbågen har en mycket lång historia som vapen och jaktredskap. Man har kunnat hitta pilbågar från så långt tillbaka i tiden som stenåldern, men exakt när redskapet började användas vet man ej säkert.

En del källor uppger att de kan ha funnits redan för 50 000-60 000 år sedan. De första, mest primitiva, pilbågarna var gjorda av trä. Pilbågens sträng var gjord av tvinnat hår eller päls, alternativt senor från döda djur.

Pilarna tillverkades också av trä, och spetsarna av flinta. I början användes pilbågar mest för jakt, men senare kom de att spela allt större roll som vapen i krig. När eldvapen utvecklades tappade dock pilbågen denna roll, och kom istället att användas främst i nöjes- eller sportsyfte. Idag finns det fortfarande personer som utövar bågjakt, men majoriteten av bågskyttarna skjuter mot piltavlor och ser det som en sport.

Pilbågsskytte som en sport idag

Pilbågsskytte är idag en mycket populär sport, med cirka 10 000 utövare i Sverige och flera miljoner internationellt. Svenska bågskytteförbundet bildades år 1940, och idag finns klubbar runt om i landet där folk i alla åldrar är välkomna. För den som vill tävla i bågskytte finns många alternativ.

På lokal nivå ordnas många tävlingar, samtidigt som det finns stora mästerskap på elitnivå. Inom bågskytte finns både europeiska mästerskap (EM) och världsmästerskap (VM). Dessutom är bågskytte en gren i de olympiska sommarspelen sedan år 1900 för herrar och år 1972 för damer.

Olika tävlingsformer

Inom sporten finns flera olika discipliner. Gemensamt för dem alla är att man skjuter på ett avstånd mellan fem och nittio meter, och målet är att träffa piltavlan så nära mitten som möjligt. Den största skillnaden mellan de olika tävlingsformerna är att man använder olika typer av pilbågar. Det finns tre olika huvudtyper av pilbågar:

  • Långbåge – Den båge som de flesta antagligen tänker på när de hör ordet “pilbåge.” Bågen är traditionellt 180-200 cm hög och gjord i trä. Kallas också för Robin Hood-båge.
  • Recurve – Den klassiska pilbågen som används vid olympiska spelen. Bågen har stabilisatorer för att underlätta för skytten att sikta.
  • Compound – Den mest utvecklade typen av pilbåge. Bågen har hjul i ändarna som avlastar trycket då bågen är spänd, samt en så kallad “releaser” att skjuta iväg pilen med.

Även pilarna kan bestå av olika material och ha olika längd.
De tre vanligaste disciplinerna inom bågskytte är uppkallade efter de tre huvudtyperna av pilbågar.

Vidare kan man variera andra faktorer, såsom ifall man tävlar individuellt eller i lag, hur många pilar man skjuter och huruvida man får använda ett sikte som sitter monterat på pilbågen eller inte. Dessutom finns det flera nya och icke-traditionella typer av pilbågsskytte, bland annat paralympiskt bågskytte, kanotbågskytte och flygbågskytte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *