När blev bågskytte en sport?

Pilbågskytt siktar innan han avfyrar pilen

När blev bågskytte en sport?

Bågskytte är en sport som ger olika associationer. Vissa av oss tänker på Robin Hood och den gamla tiden när det fanns riddare och andra av oss tänker på OS. Nu för tiden så används bågskytte som tur är mest vid idrottssammanhang och inte så mycket i krig. På vissa platser i världen är den dock ovärderlig vid jakt och den har använts i jakt i världen i minst 50 000 år. I den här artikeln ska vi fokusera på sport, när bågskytte blev en sport och var utövas det mest.

Sport med lång historia

Även när bågskytte användes i krig, som bland annat under medeltiden, så fanns det också tävlingar i bågskytte. I Skottland finns det dokumenterade tävlingar där folk tävlade i bågskytte från 1400-talet. Dessa tävlingar gick ut på att träffa papegojor med pil och båge. Något som har försvunnit nu som tur är. Den äldsta bågskytteföreningen som fortfarande finns kvar är Society of Archers i Yorkshire. De startade sin verksamhet 1673.

Över 100 år i OS

Bågskytte är en av de sporter som har varit med länge i de Olympiska Spelen. År 1900 fanns bågskytte med som en av disciplinerna och bågskytte är än idag en av grenarna som länder tävlar i. Det land som ofta visar sig vara bäst på bågskytte är Sydkorea som länge har dominerat den absoluta världstoppen. Något som sticker ut, inte bara inom bågskyttet utan allmänt i idrottssammanhang, är att Sydkoreas damer har vunnit samtliga OS-guld sedan 1988. Detta rekord är onekligen imponerande och det är inte många nationer som kan stoltsera med en sådan fin tradition.

Olika grenar inom bågskytte

inom sporten bågskytte finns det några stycken olika grenar att tävla i. Det talas oftast om 5 olika och de är Barebow, Recurve, Compound, Longbow och Instinctive. Barebow, som får nämnas som det klassiska, är utan några som helst sikten eller stabilisator. Recurve, som också kallas fristil, har sikten till hjälp och även stabilisator. Compound har allt som Recurve har men de har också ett förstorande sikte till sin hjälp. Långbåge är även den av klassisk stil och om du tänker dig en Robin Hood-båge av trä, då är det Longbow du tänker på.

I Sverige finns det ungefär 10 000 utövare av bågskytte och det finns ett antal olika klubbar runt om som håller på med bågskytte men det är en förhållandevis liten sport. Svenska bågskytteförbundet är medlemmar av svenska idrottsförbundet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *