Svensk jägarexamen öppnar upp en värld av pilbågsjakt i Norden

Svensk jägarexamen öppnar upp en värld av pilbågsjakt i Norden

Är du intresserad av att jaga utomlands? Undrar du var i världen du får jaga med pilbåge? Då har du hittat till rätt artikel. Med en svensk jägarexamen kan du jaga med pilbåge både i Danmark och Finland helt utan problem, förutsatt att du gör detta i enlighet med de lagar och regler kring jakt som gäller i de länderna. Det innebär att du slipper en massa byråkrati och dylikt när det är dags för en jaktresa!

Jaga i Norden

Jakt är en hobby som är både spännande och praktisk. Genom att jaga ditt eget kött slipper du förlita dig på den ständigt kontroversiella köttindustrin och kan njuta av naturligt kött utan några som helst miljömässiga eller etiska bekymmer. Det är dessutom en social hobby som hjälper dig knyta band med människor från olika länder och olika kulturer.

Pilbågsjakt är förstås en naturligare form av jakt där förutsättningarna ser helt annorlunda ut. Det är mycket svårare, men innebär mer spänning, en traditionell färdighet (det vill säga bågskytte) samt ett starkare band till såväl djuren som skogarna. Pilbågsjakt är inte tillåtet i Sverige idag, men Naturvårdsverket arbetar i dagsläget på ett förslag om att tillåta denna form av jakt på rådjur och andra smådjur. Man väntar för tillfället på mer information kring vilken inverkan bågjakt kan ha på djuren, och som tur nog är finska forskare upptagna med att reda ut det hela. En finsk studie vid Helsingfors Universitet är planerad att fullbordas tidigt i 2022, och med denna nya information kan Naturvårdsverket eventuellt ta ett beslut i ärendet.

Detta totalförbud på pilbågsjakt gäller däremot inte i andra nordiska länder som Finland och Danmark. Där kan du, förutsatt att du har svensk jägarexamen och ansöker om jaktkort, jaga med en compoundbåge helt utan problem. Informationen kring detta är förstås främst på finska respektive danska, varför det kan vara svårt som utomstående svensk att få reda på hur situationen ser ut i dessa länder mer exakt. Allra enklast blir det om du har vänner eller familj i dessa länder som även de är intresserade av jakt.

Jaga med pilbåge i Finland

Vid jakt med pilbåge på finsk mark finns det en del viktig information du måste ha i åtanke innan du börjar planera din jaktresa:

  • Dragvikten på din pilbåge måste vara högre än 41 pund, eftersom det innebär högre chans för en smidig och smärtfri död för djuret.
  • Spetsen på din pil behöver uppfylla vissa krav beroende på det djur du jagar. Vid jakt av bland annat bäver, rådjur, dovhjort, kronhjort och vildsvin måste du använda en skärande spets på dina pilar som är 22 millimeter i diameter eller större.
  • Jagar du bäver behöver pilen ha en lina som du knyter fast till bågen.
  • Du måste ha blivit godkänt på skjutprov om du jagar rådjur och dylikt med jaktbåge.
  • Du kan hitta mer detaljerad och djupgående information genom att bläddra igenom den finska jaktlagen och jaktförordningen. Reglerna i dessa gäller även för pilbågsjakt.

Jaga med pilbåge i Danmark

Bågjakt har varit tillåtet i Danmark sedan 1994, men är inte den mest populära formen av jakt, med endast omkring 300 danskar som väljer att jaga på detta sätt idag. Jakt med pil och båge är förstås en mer nischad form av jakt, men det är just det som gör upplevelsen extra spännande!

För dig som redan har svensk jägarexamen finns möjligheten att avlägga Dansk Prøve, vilket är den danska bågjägarexamen. Det krävs att du visar upp dina färdigheter inom bågskytte och får det godkänt fem år i sträck för att kunna fortsätta med pilbågsjakt i Danmark. Det går alltså inte att avlägga examen en gång och sedan få jaga obehindrat.

Det går även att avklara ett program på SBJFs Bågjägarskola för att få möjlighet till pilbågsjakt i Danmark. Får du godkänt på programmets årliga skjutprov kan du i samband med ditt svenska jaktkort få ansöka om rätt till pilbågsjakt på dansk mark.

Du som är intresserad av pilbågsjakt i Danmark måste förstås bekanta dig med de lagar och regler som gäller i landet för denna form av jakt och jakt generellt. Att redogöra för alla detaljer i dansk jaktlag är inte möjligt i en kortare artikel!

Länkar

Svenska Bågjägareförbundet
https://bagjakt.org/att-bli-bagjagare/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *