Bågskytte är en relativt liten sport i Norden och det är viktigt att nå fler medlemmar för att skapa en bra framtid för sporten och ett livligt föreningsliv som leder till många roliga stunder.
Profilkläder är en fantastisk tillgång för både idrottsklubbar och föreningar på samma sätt som för företag om man förstår hur man bäst kan använda dessa.
En väl genomtänkt plan för målet med profilkläderna ger mer än väl valuta för de spenderade pengarna. Här får du tips om vad du ska tänka på!
Överallt syns kläder med tryck, ofta hos olika klubbar eller företag som vill profilera sitt namn. Lika ofta ser man dock inte skogen för alla träd då det ibland kan samlas många människor med alla möjliga tryck på sina kläder. Hur gör man då för att sticka ut och synas om man exempelvis bär en T-shirt? Placeringen är viktig, så även budskapet och “miljön” på plagget.
Vad bör man tänka på?
Ibland ges inte rätt prioritet till planering av inköp av profilkläder med tryck, man väljer en logo-färg och trycker dit namnet – så är det klart.
Om man istället planerade vad man ville ha för “återbäring” av sina profilkläder kanske man skulle ändra på vissa saker, addera någon färg i kanten på någon ärm, ändra placering av trycket t ex.
Det första man behöver tänka på är användningsområdet. Profilkläder kan bäras i olika sammanhang. Ska de användas i bågskyttet för att publiken ska se någon form av budskap, eller ska de användas i andra sammanhang mer som “vanliga” kläder för att sprida buskapet?
Den här frågan är avgörande av flera skäl, bland annat för var trycket, eller budskapet ska placeras på kläderna och även hur trycket utförs på grund av exempelvis det slitage trycket ska utsättas för. Profilkläder behöver vara snygga och inte ha ett halvslitet tryck, dessa ska skapa ett mervärde och bidra till den image som bågskytteklubben eller den specifika bågskytten vill ha.
Om plaggen ska användas som “vanliga” kläder dagligen är det ganska enkelt att se var tryck kan placeras och exponeras. Om man däremot bär kläderna under någon form av prestation, som i detta fall bågskytte, är det mycket noga med vart trycket placeras.
Den ena armen sträcks ut rakt fram medan den andra böjs för att spänna bågen. Den böjda armen pressar ihop ett eventuellt tryck. Man kan förstås tänka sig underarmens utsida från handleden och uppåt om man vill skapa en effekt som syns specifikt i ett läge där man spänner bågen.
På samma sätt är den sträckta armens utsida en utmärkt “reklamplats”. En spännande tanke är att lägga en effekt från armhålan och nedåt som bara syns när bågskytten lyfter armen och spänner bågen.
Ryggen är också en god kandidat, men märk väl vilka intressant effekter man kan skapa om man samverkar med rygg och armar, kanske också med färger så långt klubbens igenkänningstecken tillåter det.
Logo eller motiv
Oftast finns det redan en skapad logotype som man behöver hålla sig till för att inte skapa en splittrad bild gentemot åskådaren, men samma planering gäller förstås för en helt ny logo. Oavsett plagg, T-shirt med lång eller kort ärm eller annat, är plaggets miljö viktig. Dels för att trycket ska se attraktivt ut, men också för att det ska synas i mängden.
Det kan också finnas motiv som man kan trycka om dessa förstärker föreningens budskap. Vissa föreningar eller klubbar har namnet som sitt tyngsta igenkänningstecken medan det kan finnas andra som blir igenkända genom en figur eller ett motiv. Detta i kombination med placering och “miljö”, dvs plaggets atmosfär (färg, form) kan skapa ett kraftfullt attraktivt budskap som drar till sig blickar för att det är snyggt, sticker ut och har betydelse.
Tryckmetoder
De vanligaste tryckmetoderna för textilier är digitaltryck, transfertryck och screentryck. Dessa metoder har både för-och nackdelar, jämför olika textiltryckerier eftersom priset kan variera.
Vilken typ av tryck ska man då välja?
Det beror helt på vilken kvalitet och känsla du är ute efter, men som vi nämnt tidigare är ett kvalitetstryck bättre eftersom man inte vill ge ett slitet intryck som skrämmer iväg sponsorer. Företaget du vänder dig till kan föreslår lämplig tryckteknik för just det du vill ha.
Digitaltryck innebär att motivet sänds från en dator direkt till en printer som printar motivet på kläderna. Detta brukar vara det mest kostnadseffektiva alternativet eftersom man inte behöver skapa någon fysisk mall.
Om du ska ha små upplagor kan transfertryck vara ett bra alternativ, detta innebär att motivet trycks på en vinylfilm som värms fast på kläderna. Detta fungerar bra för enkla enfärgade tryck.
Screentrycket har den högsta startkostnaden eftersom man behöver skapa en schablon (fysisk mall). Färgen pressas sedan genom denna och ner på kläderna under. Detta tryck ger hög kvalitet och är bra om du ska trycka mycket. Tänk också på att man brodera på profilkläder.
Mät upp de områden du ska trycka på när personen som ska ha plagget utför det arbete som den ska göra iklädd plagget. Då får du bästa resultat!